ICT Virtualisatie Projecten

ICT Virtualisatie Projecten

Eén van de grootste ontwikkelingen in de ICT van de afgelopen jaren is virtualisatie. Maar wat is virtualisatie precies?

Nog niet zo lang geleden was een besturingssysteem onlosmakelijk verbonden met een computer of server. Wanneer een bedrijf extra functionaliteit wilde toevoegen aan het netwerk bijvoorbeeld met een extra Windows Exchangeserver, dan was er voor deze software ook een nieuwe fysieke server vereist. Ieder besturingssysteem leefde in volledige afhankelijk van zijn eigen fysieke server. Dit leverde technisch gezien veel beperkingen op. Zo kon een defecte server alleen gerepareerd of vervangen worden door identieke onderdelen of servers. Dit probleem was bij relatief nieuwe servers nog niet zo’n probleem, maar dat werd het wel wanneer de server ouder werd en er nauwelijks nog onderdelen beschikbaar waren om te kunnen repareren.

Virtualisatie doorbreekt de hardware-afhankelijk van de software. Virtualisatie creëert een universele hardware onafhankelijke laag (hypervisor) tussen de software van het besturingssysteem en de hardware van de server. Dit zorgt voor enorm veel voordelen!

Door de hardware onafhankelijkheid kan een besturingssysteem relatief eenvoudig verplaatst worden naar een andere server, waarbij het merk of type van de server geen rol meer speelt. Dit biedt voordelen in het geval de server defect raakt en de bestaande software snel naar een nieuwe hardware kan worden verhuisd. Dit voordeel geldt ook wanneer de bestaande server na verloop van tijd onvoldoende kracht of capaciteit heeft, de software kan eenvoudig worden verplaatst naar een snellere server!

Virtualisatie maakt het tevens mogelijk om meerdere besturingssystemen op één fysieke server te installeren. Dit beperkt de benodigde investeringen in computer hardware. Kortom, virtualisatie biedt zeer veel voordelen:

Virtualisatie biedt de volgende voordelen:

– Kostenbesparing, beperkt investeren noodzakelijk in fysieke server;
– Schaalbaar, Upgrade of downgrade hardware;
– Efficiëntie, optimaal gebruik van middelen.

Informeer naar de mogelijkheden