Verhoog weerbaarheid van uw bedrijf tegen cyberdreigingen (Cybersecurity Consultant)
Bedrijven binnen het MKB lopen een steeds groter risico slachtoffer te worden van een cyber aanval en de schade die een hacker veroorzaakt heeft vaak een zeer grote impact op de bedrijfscontinuïteit van de onderneming.
Volgens de laatste cijfers krijgt één op de acht bedrijven ooit te maken met een cybersecurity incident waarbij steeds vaker MKB bedrijven hard worden geraakt door bijvoorbeeld afpersing en het betalen van losgeld of door infrastructurele en imagoschade.
Ondanks de risico’s heeft een groot deel van de MKB ondernemers onvoldoende aandacht om de onderneming beter te schermen tegen cybersecurity dreigingen, terwijl de financiële gevolgschade van een hack in veel gevallen zeer groot kan zijn.
Wat zijn de kosten wanneer het productieproces van uw bedrijf plotseling komt stil te vallen en de kosten wanneer bedrijf kritische IT gegevens en toepassingen voor weken, soms zelfs helemaal niet meer toegankelijk zijn? De kosten voor het herstel van de schade moeten daar nog bij worden opgeteld. Vaak zien we in de praktijk dat de dreiging eerst voelbaar moet zijn voordat er actie wordt ondernomen en zouden we dat eigenlijk een stap voor moeten zijn.
“Over het algemeen wordt nog steeds aangenomen dat het voor internet criminelen nauwelijks interessant zou zijn om zich op het MKB te richten. “Wat valt er bij mij als MKB-er nu te halen en wie zou mij nou willen hacken”, is een vaak gehoord argument.”
Hackers schieten met hagel en een onder hackers populaire methode is de phishingmail. De werkwijze is vrij eenvoudig, waarbij hackers een verleidelijke email opstellen met daaraan toegevoegd een vermomde bijlage of Weblink met kwaadaardige software.
De email wordt vervolgens aan duizenden willekeurige emailadressen – vaak verkregen uit gestolen databases – verzonden waarbij de hacker hoopt dat er iemand is die in de val trapt en de bijlage of Weblink opent. De hackpoging is in de meeste gevallen volstrekt willekeurig en vaak weet een hacker niet eens bij welk bedrijf of organisatie hij is binnengedrongen en wacht de hacker rustig af welk doelwit in de problemen raakt en zelf contact met ze opneemt.
“Een inbraak door een hacker is in de meeste gevallen volstrekte willekeur, ieder bedrijf met een internetverbinding en emailadres is een potentieel doelwit en het maakt voor een hacker niets uit of je nu een advocatenkantoor, ziekenhuis of ZZP-er bent.”
De belangrijkste redenen dat het MKB nog vaak slachtoffer wordt van cybersecurity incidenten is omdat de impact van een dergelijk incident en de risico’s daarop nog sterk wordt onderschat, ondanks de aandacht die het onderwerp steeds meer krijgt en de schrikwekkende praktijkvoorbeelden waarbij bedrijven of tonnen moesten betalen of moesten accepteren dat ze alle digitale informatie voor goed hadden verloren.
Aandacht voor de dreiging en de economische impact van cyberaanvallen zou voor iedere organisatie op de agenda moeten staan. Maar wat is de juiste aanpak en strategie en welke maatregelen moeten worden genomen? Het zijn die vragen die een Cybersecurity Officer beantwoord waarbij we samen werken naar meer weerbaarheid en het verlagen van risico’s. Wilt u de weerbaarheid van uw bedrijf tegen cyberdreigingen verbeteren en advies van een onafhankelijk Cybersecurity Officer? Dan gaan we daar graag met u over in gesprek!