ICT – Een technisch meedenkende overheid

ICT – Een technisch meedenkende overheid

“Snel internet als nutsvoorziening! Waarschijnlijk een utopie door de moderne marktwerking en verschillende marktpartijen die in dergelijke verbindingen kunnen voorzien, maar maak als overheid een keuze en biedt de ondernemer in ieder geval één optie!”

In een tijd waarin politieke partijen zich profileren als vooruitstrevend vraag ik me soms wel eens af of dit ook lokaal is doorgedrongen. Wanneer een stad zoals Dordrecht de ambitie heeft om werkgelegenheid voor zijn inwoners te creëren door het realiseren van industrieterreinen, zoals Businesspark Amstelwijck…dan zou er toch ook wel iemand nagedacht hebben over de bedrijven die zich daar willen vestigen?

Een fatsoenlijke internetverbinding is de eerste levensbehoefte van iedere onderneming en het blijft me verbazen dat kavels van het industrieterrein niet zijn voorzien van een moderne infrastructuur en bedrijven zich moeten redden met een koperdraad of zelf maar moet investeren in een degelijke glas- of COAX aansluiting met de daarbij behorende kosten.

Nu kan er tegenwoordig technisch veel met een koperdraad, maar niet wanneer – zoals in deze situatie – de dichtstbijzijnde wijkcentrale op bijna vijf kilometer van de eindaansluiting staat waardoor traditionele DSL-verbindingen maximaal 1 Mbit.s kunnen bieden.

Daar komt nog eens bij dat de oplevertijden van een nieuwe glas- of COAX-verbindingen door de benodigde graaf- en laswerkzaamheden kunnen oplopen tot 20 weken en dat een ondernemer die zich nieuw vestigt op het industrieterrein daar zelden rekening mee houdt in zijn verhuisplanning. Helaas hebben we enkele ondernemers daardoor behoorlijk in de problemen zien komen omdat ze de eerste maanden op hun nieuwe adres niet konden beschikken over een fatsoenlijke internetverbinding.

Maar…Dordrecht krijgt een herkansing nu het nieuwe industrieterrein Dordtse Kil IV gerealiseerd zal worden en de vraag is of de gemeente Dordrecht nu wel met de ondernemers meedenkt en er voor zorgt dat iedere meterkast standaard wordt voorzien van een glasvezelaansluiting of op zijn minst een COAX verbinding. Snel internet als nutsvoorziening! Waarschijnlijk een utopie door de moderne marktwerking en verschillende marktpartijen die in dergelijke verbindingen kunnen voorzien, maar maak als overheid een keuze en biedt de ondernemer in ieder geval één optie!

Met dank van de toekomstige ondernemers!